Sporák


Než Vás popadne nákupní horečka při pořizování nového sporáku, ať už výměnou za starý nebo pokud si byt nebo dům zařizujete úplně nově, vezměte v úvahu, že sporák Vám neudělá tak závratnou spotřebu energie jako jiné spotřebiče, nebo dokonce osvětlení. Příkon má sice hodně vysoký, ale vezměte v úvahu, jak často denně je v provozu, oproti např. televizi, počítači apod., o ledničce ani nemluvě, ta Vám spotřebovává energie nejvíce.

Plynový sporák:
Výhody:
–        jeho pořizovací cena je nižší než u sporáků elektrických
–        také je nižší cena za spotřebovanou energii, plyn je levnější než elektřina
–        na čtyřech různě velkých hořácích máte zajištěný okamžitý intenzivní ohřev, který si ještě můžete sami regulovat

Nevýhody:
–        hlavní nevýhodou plynového sporáku je trouba – zaprvé ohřívá nebo peče pokrmy pouze zespodu, takže se Vám, pokud s plynovou troubou nemáte zkušenosti, může snadno stát, že pokrm připálíte, a navíc se teplota špatně reguluje, nemá stupně jako trouba elektrická

Elektrický sporák:
Výhody:
–        u elektrického sporáku je výhodou, že nepotřebujete oheň, abyste mohli začít vařit, ale je velmi důležitý výběr varné desky:
–        sice nejlevnější, ale nejméně kvalitní jsou litinové varné desky, těm je lepší se raději vyhnout, po vypnutí zůstávají ještě dlouho horké a energie tak spotřebují mnohem víc
–        sklokeramické desky jsou dobrou volbou při koupi elektrického sporáku, rychle se zahřívají a velmi snadno se čistí
–        nejmodernějším typem jsou desky indukční, ty ale mají dvě nevýhody, potřebujete na ně speciální nádobí a jejich pořizovací cena je celkem vysoká
–        velkou výhodou elektrického sporáku je trouba – péct v ní je radost, teplota v ní se dá regulovat, takže pečení v ní je rovnoměrnější a rychlejší

Kombinovaný sporák:
sporák, který má plynovou varnou desku a elektrickou troubu je řešení, jak předejít nevýhodám s plynovou troubou, ale zároveň vařit na plynovém sporáku úsporněji